Geplaatst op

ORAC waarden en Daily Lift

ORAC Daily Lift Just Taste It

Wat zijn ORAC waarden?

Ondanks dat het woord ORAC misschien klinkt als een fantasie schepsel gecreëerd voor een boek of een spannende film, is het iets wat met welzijn en gezondheid te maken heeft. Iets wat je wilt weten en wil begrijpen.

ORAC staat voor “Oxygen Radical Absorbency Capacity”. Naast een mond vol, is ORAC een maat voor de anti-oxidatieve kracht van een voedingsmiddel.

In het algemeen kunnen we stellen dat voedingsmiddelen met een hoge ORAC waarde meer antioxidanten bevatten dan voedsel met lagere ORAC waarden.

Voedingsmiddelen met hoge ORAC waarden helpen bij het tegengaan van oxidatie door vrije radicalen – een biologisch proces en een onvermijdelijk onderdeel van het leven.

Simpelweg door te ademen, te verteren, rechtop te zitten of naar de bus te rennen, verbruik je energie, verbrand je zuurstof en daarom maak je vrije radicalen. Extra vrije radicalen kunnen onder andere een gevolg zijn van milieu-aanvallen zoals straling, vervuiling, roken en het eten van verkoold voedsel of voedsel dat toxine bevat.

Hoe ORAC waarden betrekking hebben op anti-aging voeding en een goede gezondheid? – Vrije radicalen en hun effect op gezondheid en ziekte

Oxidatie en de productie van vrije radicalen zijn een onvermijdelijk bijproduct van energieproductie ontstaan in de mitochondria – de cellulaire versie van een industriële elektriciteitscentrale.

Samen met zuurstof is stikstof een andere bron van vluchtige vrije radicalen. Wetenschappers theoretiseren dat vrije radicalen, naast andere omstandigheden, veroudering veroorzaken cq versnellen of ziekten bevorderen met inbegrip van ontstekingen, kanker, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte, diabetes, maculaire degeneratie (“slijtage” van het netvlies) en staar.

Vrije radicalen – Instabiele monsters die cellulaire verwoesting veroorzaken

Vrije radicalen zijn ongepaarde elektronen in een cel atoom of ion. Deze onstabiele bijproducten, een cellulaire uitlaat als u wilt, kunnen andere cellen schaden, waaronder DNA, RNA eiwitten, vetten en celmembranen, tenzij ze worden gestabiliseerd.

Een manier om deze vernietigende vrije radicalen te stabiliseren is om voor de cel een vervangende elektron te verwerven – in feite wordt de cel dan opnieuw geladen. Daarom is antioxidatief voedsel zo waardevol. Zij bieden de onstabiele cel een vervangende elektron, zodat zij haar destructieve gedrag ten opzichte van andere cellen kan stoppen.

De vrije radicalen kant van antioxidanten

Zodra een antioxidant een elektron doneert kan het ook een vrij radicaal worden, weliswaar vaak in een minder schadelijke vorm. Voor de stabiliteit vereist deze op zijn beurt een anti-oxidant, zodat het zijn antioxidatieve werking kan blijven behouden.

Deze cyclus, van anti-oxidant naar oxidant en opnieuw naar anti-oxidant, die binnen seconden duizenden keren per dag kan gebeuren, is waarom, zoals we hieronder zullen zien, antioxidanten vaak synergetisch werken met andere anti-oxidanten. Het is een cyclus die door sommige onderzoekers het “antioxidanten netwerk” genoemd wordt.

Waarom moeten we ons druk maken over vrije radicalen?

Veel deskundigen zijn ervan overtuigd dat de productie van vrije radicalen de oorzaak is van het ouder worden en het bevorderen cq versnellen van vele ziekten.

Als iemand deze vrije radicalen en oxidatieve activiteit voldoende bestrijd met anti-oxidanten, kunnen de effecten van veroudering en ziekteprocessen zoals ontstekingen, kanker, arthrosclerosis en hoge bloeddruk worden vertraagd, gestopt en, in sommige gevallen, worden omgekeerd.

Hoe voeding met een hoog anti-oxidanten gehalte een rol speelt in onze gezondheid

Onze inname van anti-oxidanten moet balans brengen in de vrije radicalen die we genereren. Iedereen heeft behoefte aan anti-oxidanten om een goede gezondheid te behouden, maar degenen die meer vrije radicalen dan anderen produceren, hebben extra anti-oxidanten nodig om de schadelijke werking van vrije radicalen tegen te gaan.

Dit betekent dat als u rookt, verkoold of met nitraat gevuld vlees eet, in een vervuilde omgeving leeft, intensief aan sport doet, ziek bent of veel stress heeft, u uw anti-oxidanten inname moet verhogen door het eten van voedsel met hoge ORAC waarden.

Wat is een ORAC waarde?

De ORAC waarde of “Oxygen Radical Absorbance Capacity” is hoe onderzoekers in staat zijn om het anti-oxidatieve potentieel van verschillende soorten voeding te meten.
Om precies te zijn: in een laboratoriumomgeving wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur, en wordt voeding gemengd met een vrije radicaal generator. Vervolgens wordt bekeken hoe het de afbraak van een fluorescent molecuul vertraagt in verloop van tijd. ORAC waarden zijn vergelijkende maten ten opzichte van elkaar. ORAC waarden laten ons de anti-oxidatieve capaciteit van een bepaald voedsel in relatie tot een ander voedsel zien.

Er zijn veel voedingsstoffen met een antioxidatieve werking waaronder vitamine A, C, D en E, beta carotone en selenium. Glutathion, co-enzym Q10, L-carnitine en ontelbare polyfenolen zoals tanninen, lignines en flavonoïden worden erkend als anti-oxidanten. Velen zijn uitgebreid bestudeerd.

Voeding met relatief grote hoeveelheden anti-oxidant flavonoïden zijn bijvoorbeeld citrusvruchten, bessen, uien en knoflook, thee, rode wijn en donkere chocolade. Het is dus geen verrassing dat al deze voedingsmiddelen een hoge ORAC waarde hebben.

Hoe het “antioxidanten netwerk” werkt en waarom het zo belangrijk is

Lester Packer verklaart in zijn boek The Antioxidant Miracle op een goede manier hoe vitamine C, vitamine E, glutathion, liponzuur en co-enzym Q10 als netwerk antioxidanten andere antioxidanten toestaan, waaronder die binnen het netwerk, te recyclen in volledig functionerende anti-oxidanten nadat ze elektronen hebben gedoneerd in het vrije radicalen “afkoelings” proces. Het vermogen van deze groep antioxidanten om zich te “herbewapenen” nadat ze vrije radicalen geneutraliseerd hebben maakt ze zeer waardevol voor het behoud van uw gezondheid en het
vertragen van veroudering.

Het is dus logisch dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bovenstaande anti-oxidanten een goed idee is. Packer is voorstander van het aanvullen van bovengenoemde nutriënten (met uitzondering van glutathion dat niet makkelijk wordt geabsorbeerd via voeding of supplementen) omdat het onmogelijk is er genoeg van te consumeren via voedsel om een therapeutisch effect aan te tonen.

Het wordt steeds duidelijker dat voeding rijk aan antioxidanten belangrijk is voor zowel het behoud van onze gezondheid als het voorkomen en het omkeren van een ziekte en de effecten van het ouder worden.

Tips voor het verhogen van antioxidanten en het bereiken & handhaven van de antioxidatieve functie in voedsel

Kook je groenten niet gaar. Koken kan tot 90% van antioxidanten vernietigen. Bewaar voedsel koel en donker en stel het niet bloot aan lucht. Zoals metaal roest of appels bruin worden, zal
voedsel, waaronder anti-oxidant rijke soorten, dat blootgesteld wordt aan lucht oxideren. Gebruik met tussenpozen vitamine C rijke voedingsmiddelen of supplementen gedurende de dag. Vitamine C is wateroplosbaar en kan niet in het lichaam worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Overtollig vitamine C wordt uitgescheiden via de urine, dus zorg ervoor dat je vitamine C-rijke voeding of supplementen gedurende de dag neemt.

Wie moet voedsel met hoge ORAC waarden eten of aanvulling overwegen?

Rokers. Zware drinkers. Degenen die wonen, werken of regelmatig in een vervuilde omgeving zijn waaronder diegene die blootgesteld worden aan dampen van zware metalen. Vliegtuigpersoneel die op grote hoogte vliegen. Personeel in de zorgsector die blootgesteld worden aan hogere dan gemiddelde niveaus van straling of werken met apparatuur die straling afgeeft. Sporters die intensief trainen, vooral na een training of wedstrijd. Mensen die lijden aan of het risico hebben op kanker, inflammatoire aandoeningen, diabetes, hart- en vaatziekten, maculaire degeneratie (“slijtage” van het netvlies) en staar. Aanvulling van specifieke anti-oxidanten voor specifieke aandoeningen zoals kanker of een hartkwaal altijd in overleg met uw arts.

Andere redenen dan de hoge ORAC waarden of anti-oxidatieve krachten om bepaalde voeding of supplementen te gebruiken.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat vitamine C, vitamine E en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten ziekten bestrijden, omdat ze naast andere acties, helpen genen uit te schakelen die ziekten veroorzaken of tekenen van veroudering voorkomen. Hoewel dit geen anti-oxidatieve functie is, zijn het extra redenen om de consumptie van voedingsmiddelen met deze belangrijke voedingsstoffen te gebruiken.

Bron, vertaling van het artikel uit healthy-diet-healthy-you.com/orac_values

 

ORAC 5.0 – De Daily Lift test

Daily Lift ondergaat de ORAC 5.0 test. Deze wordt uitgevoerd door Brunswick Laboratories. Download de certificaten van Daily Lift ORAC 5.0 Mixed Berry en Cool Mint en lees hoe hoog de ORAC waarden, anti-oxidatieve waarden, zijn.
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) tests behoren tot de meest erkende methoden om antioxidanten te kwantificeren in een product. ORAC tests meten de afnemende werking van antioxidanten tegen zuurstofradicalen. De ORAC 5.0™ test bestaat uit vijf soorten testen die de antioxidatieve capaciteit van een product evalueren tegen de vijf primaire reactieve zuurstofverbindingen (ROSs, in de volksmond “zuurstofradicalen”) gevonden in de mens: peroxyl radical, hydroxyl radical, superoxide anion, singlet zuurstof en peroxynitriet.

Daily Lift, omdat u niet zonder wilt.

Deze uitspraken zijn niet geëvalueerd door de FDA. Deze producten zijn niet bedoeld voor diagnose, behandeling, genezing of voorkoming van ziekten.